4G of 5G onbeperkt internet abonnement, wat is de betere keuze?

4G of 5G sim only

De uitrol van het 5G netwerk in Nederland is inmiddels in volle gang. Het duurde even, maar providers beginnen nu toch echt te komen met de eerste 5G sim only abonnementen. Het is nu dus ook mogelijk om een 5G sim only abonnement af te sluiten.

Voor de mensen die interesse hebben in een sim only abonnement met onbeperkt internet, ontstaat de vraag of een 5G abonnement niet beter is dan een 4G abonnement. Waar kun je beter voor kiezen?

Huidige situatie

5G beschikbaarheid 2021

Momenteel is 5G nog niet echt sneller dan 4G. Dat komt door de frequentiebanden die momenteel worden gebruikt voor het 5G-netwerk. De uitrol van 5G gebeurt in fases en we zitten nu nog in de eerste fase van de uitrol.

Momenteel is het de bedoeling dat 5G landelijk dekkend wordt. Dat wordt gedaan met de 700 MHz-frequentieband. Voor bereik is deze band namelijk het meest geschikt.

Heb je nu dus interesse in een sim only met onbeperkt data, dan maakt het niet echt uit of je voor 4G of 5G kiest. Met beide heb je snel en stabiel internet. Wil je alvast voorbereiden op de toekomst, dan is het wel aangeraden om voor 5G te kiezen. Dat is nu bij enkele sim only providers mogelijk.

Tarieven voor 5G in je sim only abonnement

Wanneer je nu voor een 5G sim only abonnement kiest, betaal je vaak een klein extra bedrag per maand. Dit is vaak 1,50 euro tot 3 euro.

Hoe dat in de toekomst eruit gaat zien, is nog de vraag. Aangezien 5G sneller zal zijn dan 4G, zullen de prijzen waarschijnlijk ook hoger liggen. Naarmate de jaren vorderen zal 5G dan ook 4G overnemen en zal 5G de standaard worden.

5G sim only providers

5G sim only providers

Kies je voor 5G, dan zijn er een beperkt aantal providers die dat nu nog kunnen aanbieden. Alleen de aanbieders met een eigen netwerk bieden nu nog 5G aan. Dat zijn T-Mobile (waaronder Tele2 valt), Vodafone en KPN. Deze providers hebben het 5G-netwerk nog niet beschikbaar gemaakt voor de andere providers.

We zullen in de toekomst zien dat steeds meer providers het 5G-netwerk gaan aanbieden. Denk hierbij aan onder andere Budget Mobiel en Simyo. Het is echter mogelijk dat dit pas gebeurt wanneer de juiste frequentiebanden voor echt snel 5G internet beschikbaar worden. Daarover worden hieronder meer uitgelegd.

De toekomst van 5G voor sim only

Wanneer gebruik wordt gemaakt van de juiste frequentie, is 5G veel sneller dan 4G. Dit is de 3,5 gigahertz-frequentieband. Momenteel kan nog niet gebruik worden gemaakt van die frequentie. Dat kan pas na de veiling, die begin 2022 plaatsvindt. De providers die deze veiling winnen kunnen 5G op de 3,5 GHZ-band aanbieden. Dan pas kan er echt worden genoten van de snelheden van 5G.

Het is dus wel al een goed idee om meer te lezen over het 5G netwerk voor sim only abonnementen en misschien zelfs al voor een sim only met 5G te kiezen. Zo ben je voorbereid op de toekomst en kun je nu alvast proeven aan 5G.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5G Alert

Ontvang een berichtje zodra de eerste 5G abonnementen beschikbaar zijn!

You have Successfully Subscribed!