Wanneer komt 5G?
5G zoals je nu 4G hebt, zal naar schatting drie tot vier jaar duren. Dat komt omdat er een boel 5G-antenne’s moeten worden bijgebouwd door alle mobiele providers. De mijlpalen zoals nu bekend:
- 5G Proeftuin noord-Groningen per 9 juni 2016. Tien initiatiefnemers op het ministerie van Economische Zaken. Economic Board Groningen, KPN, Agentschap Telecom, Vodafone, Ericsson, TNO, Huawei, Rijksuniversiteit Groningen, SURF en Hanzehogeschool Groningen startten een 5G-proeftuin.
- 5G internationale specificaties 2017. De EU wees
- 5G telefoons in 2019. De Samsung Galaxy S10 5G kwam 5 april 2019 op de Zuid-Koreaanse markt, voor rond de 1100 euro. Huawei, Xiaomi en LG volgden rap.
- Europese uitrol 5G-netwerk in 2020. Lidstaten van de Europese Unie hebben afgesproken om rond 2020 minimaal één grote stad te hebben voorzien van het 5G-netwerk. Het plan was om tijdens EK 2020 dit voor elkaar te krijgen in Amsterdam, en de eerste 5G-antenne is in 2017 geplaatst. Maar nu is het onbekend of 2020 ook gehaald gaat worden.
- Veiling licenties 700, 1400 en 2100MHz begin 2020. De aangewezen 5G-frequentiebanden, 700 MHz, 1400 en 2100MHz worden eind 2019, begin 2020 door de Nederlandse regering geveild.
- Veiling licenties 3,5GHz begin 2022. Een belangrijker 5G-frequentieband is 3,5GHz welke naar verwachting eind 2021, begin 2022 wordt geveild.
- Brede uitrol in Europa vanaf 2025. Dan moeten Europese 5G-netwerken breder worden uitgerold, zodat andere steden en dorpen ook dekking krijgen.
Overal kunnen 5G-en duurt dus nog even. Voorlopig ben dus nog aangewezen op een 4G abonnement.
Wanneer komt 5G naar België?
- Tests: In Haasrode bij Leuven deed Proximus in 2016 samen met Huawei de eerste 5G-proeven. Netwerkleveranciers Alcatel-Lucent, Ericsson, Huawei en Nokia doen nu ook tests. Ericsson zette in Corda Campus Hasselt het eerst 5G-netwerk van België op voor studenten van de Hogeschool PXL.
- Veiling: Helaas bekende Belgische toestanden bij de veiling van de frequentiebanden. Er is geen akkoord van het overlegcomité voor de geldverdeling van de opbrengsten, geschat op 680 miljoen euro door De Tijd. De deelstaten willen een groter deel van de opbrengst maar de federale overheid is daar niet mee akkoord. Bij eerdere veilingen was de verdeelsleutel 80 procent voor de federale overheid en 20 procent voor de deelstaten.
- En toch toegang.Voor de frequentieveiling hadden twee Belgische telecombedrijven al toegang tot 5G verworven via band 42 op 3,5 GHz. Dit zijn het Brugse telecombedrijf Citymesh voor toegang tot het 5G-netwerk aan de kust, in Brugge, Gent en Antwerpen en hun randgemeenten, en Brussel en het Waalse telecombedrijf Gridmax voor toegang tot 5G in een aantal landelijke gebieden in Wallonië.
Hoe werkt 5G?
Vergeleken met de vorige generatie 4G, heeft 5G een grotere gegevensdoorvoer en minder vertraging. Dat heet latentie, de tijd in de communicatie tussen apparaten. Bij 5G gebeurt dit in 1 milliseconde (een duizendste seconde), bij 4G duurt dat 50 milliseconden.
5G gebruikt de frequentieband van 3,5GHz. Hoe hoger de frequentie, hoe hoger de capaciteit en hoe sneller de verbinding. Maar het bereik van antenne is wel minder. Meer kleine zenders (small cells) in bushokjes en op lantaarnpalen zullen nodig zijn, in plaats van nu enkele hele grote 4G-zendmasten. Masthoogten op boomniveau vormen een beperkende factor, waardoor bomen 3 meter lager moeten zijn dan de hoogte van het basisstation.
Hoe snel is 5G? Hoeveel sneller dan 4G?
- 1G gaf in 1982 2,4 Kps
- 2G gaf 65 Kpbs (weet je nog, “WAPPEN” van KPN?)
- 3G gaf per 2001 een snelheid van 2 Mbps
- 4G geeft per 2009 een snelheid van 100 Mbps
- 5G geeft straks een snelheid van 10 Gbps
Is 5G schadelijk voor onze gezondheid?
Nee. Alle 5G-antennes moeten voldoen aan de internationale blootstellingslimieten voor elektromagnetische straling. Dit zijn veiligheidseisen voor alle signalen van antennes, wifi-routers, zendmasten en mobiele telefoons. Ook kleine antennes die straks in het straatbeeld zullen staan, moeten hieraan voldoen.
Bekijk de limieten voor elektromagnetische straling hier
Het Agentschap Telecom controleert de sterkte van elektromagnetische velden in Nederland.
Ja, maar David Icke zegt…
Fuck David Icke. Die serieus kijkende Engelsman is een anti-semiet die gelooft dat de wereld wordt geregeerd door reptielen. Als dat al je wereldbeeld is? Zonder enige bronnen beweert deze boekjesverkoper dat 5G de symptomen van het coronavirus veroorzaakt. Ja, ook in landen als Iran en Indië waar er geeneens 5G wordt uitgerold. Goedgelovige idioten die liever een vaag filmpje op een onbetrouwbare site (want YouTube verwijdert nu eenmaal nepnieuws) geloven dan hun eigen overheid, gaan vervolgens zendmasten in de fik steken. Grotendeels 2G en 3G, overigens. Dit valt in Nederland onder het kopje terrorisme dus wederom: FUCK DAVID ICKE.
Wat is elektromagnetische straling dan?
Elektromagnetische straling is de voortplanting door de ruimte van elektrische en magnetische oscillaties in trillingen. Zonlicht is elektromagnetische straling. In tegenstelling tot geluid, heeft elektromagnetische straling geen medium (zoals lucht) nodig om zich voort te planten. De snelheid van trillen per seconde heet de frequentie. Radiogolven trillen minder dan zonlicht, dus hebben die een lagere frequentie.
Wanneer is elektromagnetische straling schadelijk?
Straling omvat een breed spectrum: van radiogolven, magnetrongolven (microwaves), tot zonlicht, UV-licht, Röntgenstraling en vervolgens Gammastraling. Deze laatste twee zijn slechts toegestaan voor kortstondige medisch-therapeutische behandelingen (zoals de Röntgenfoto). De hoeveelheid straling die je binnenkrijgt wordt gemeten in milliSievert (vernoemd naar de Zweed Rolf Sievert). Het staat voor een hoeveelheid ioniserende straling, die kankerverwekkend is. Hoe meer je binnenkrijgt, hoe meer risico op straling.
- Een Röntgenfoto geeft 0,1 milliSievert.
- Ieder mens ontvangt gemiddeld 2,5 milliSievert. In 2013 was dit 2,61 en in 2008 was dit 2.37. In 2013 was dit opgebouwd uit kosmisch (0,24), Radon/Theron in woning (0,65), medisch (1), voedsel (0,3), bouwmaterialen (0,35), bodem (0,04) en overige (0,03), denk bij overig aan nucleaire tests uit de jaren 50. Bron: RIVM. Ter vergelijk: België in 2014: 5,52, Duitsland in 2009: 4,1, UK in 2005: 2,7 en USA 2006: 6,2.
- Sigaretten geven straling. Dertig sigaretten per dag geeft je op jaarbasis 30 miliSievert (300 Röntgenfoto’s).
- In Tokyo werd na Fukushima straling aangetroffen in het drinkwater. Dat resulteerde in 0,4 miliSievert meer straling per jaar.
- Mensen die met straling werken, radiologische laboranten, mogen maximaal 100 milliSievert in 5 jaar ontvangen. 20 miliSievert per jaar.
- Stralingsziekte – misselijkheid, diarree, haaruitval en bloedingen – komt bij boven de 1000 milliSievert. Nog zeker te overleven.
Is 5G schadelijke elektromagnetische straling?
Straling is op twee manieren schadelijk. Het gaat om de hoeveelheid energie die wordt getransporteerd. Bij een hogere frequentie kan er ionisatie optreden, en dat is kankerverwekkend. Dat zijn röntgenstraling en gammastraling, vanaf een frequentie van 3 Petahertz. 5G zit met maximaal 26 gigahertz daaronder en is dus niet ioniserend.
De andere manier waarop straling gevaarlijk kan zijn, is warmte. Denk aan de magnetron: microgoven bombarderen het voedsel waardoor deze warmer wordt. Of de laptop die je niet op schoot moet plaatsen. Of de infraroodlamp (300 gigahertz) voor een pijnlijke rug. Belangrijk aspect hierbij is hoe diep de straling je lichaam inkomt. De straling in 4G én 5G komt niet dieper dan de huid. Net zoals zonlicht.
Wil je zeggen dat mobiele telefonie niet schadelijk is?
Sinds de jaren 90 bestaat er mobiele telefonie. Iedereen gebruikt het. Het aantal hersentumoren neemt echter niet plotseling flink toe. Ja, er is een lichte stijging, maarrr vooral omdat mensen ouder worden en kanker een vooral bij oudere mensen voorkomt.
Ja maar die oproep van 171 wetenschappers dan?
171 wetenschappers ondertekenden een oproep in 2017 om 5G een halte toe te roepen. Belangrijk puntje: het waren geen deskundigen op gebied van elektromagnetische straling. De enige Belg op de lijst bijvoorbeeld was een gepensioneerde biologe gespecialiseerd in mieren.
Wat kan ik doen om elektromagnetische straling te verminderen?
Mensen bezorgd om elektromagnetische straling zijn geen gekkies (tenzij ze David Icke geloven), let op de volgende zaken:
- Transformatorhuisjes veroorzaken straling dat niet is af te schermen. Verhuis.
- Ook een hoogspanningslijn of ondergrondse hoogspanningskabel veroorzaken straling.
- Smartphones veroorzaken de meeste straling in ons leven. Bel met luidspreker, een draadje of een bluetooth speaker, bel minder en houd je smartphone niet op je lichaam. Niet vanwege de 4G stralen maar omdat het een elektrisch apparaat is dat je laadt met energie.
- Stop met roken.
Meer weten of meer vragen? Plaats een reactie hieronder!
Geef een reactie