Ieder bedrijf wilt graag een snellere internetverbinding voor haar medewerkers. 5G en WiFi 6 zijn dan ook veelbelovende technologieën, waarvan 5G momenteel het meeste in het nieuws komt. Het onbekendere WiFi 6 is echter vandaag al beschikbaar en biedt binnen gebouwen de beste dekking. In dit blog bekijken we de verschillen tussen 5G en WiFi 6 en hoe deze technologieën elkaar zullen complimenteren.
Het verschil tussen 5G en WiFi 6
5G is de overkoepelende term voor de vijfde generatie mobiele netwerktechnologie. Mobiele netwerken gebruiken spectrumbanden met een licentie. Deze worden geveild aan de hoogste bieder. Om dekking te kunnen bieden, rollen providers een netwerk van verbonden basisstations uit. Dat netwerk moet in staat zijn om een sterk genoeg signaal uit te zenden om meerdere mensen – duizenden in stedelijke gebieden – tegelijk te kunnen bedienen.
Aangezien 5G een hogere frequentie gebruikt dan de vorige generaties 4G en 3G, zijn er bijna vijf keer meer zendmasten nodig. Een hogere frequentie zorgt weliswaar voor een verhoogde capaciteit, maar ook voor een kleiner bereik. Daardoor zal 5G in het gehele land nog enige jaren op zich laten wachten. Als nieuwe standaard biedt 5G vooral oplossingen voor capaciteits- en latencyproblemen, die de uitrol van nieuwe IoT-toepassingen momenteel verhinderen. In de grote steden is 5G echter al mogelijk, waarvoor je dus ook 5G-abonnementen kunt afsluiten.
Wat is WiFi 6?
De nieuwste WiFi-standaard heet WiFi 6 (802.11ax) en spitst zich toe op de frequenties 2,4GHz, 5GHz en het nieuwe 6GHz. WiFi 6 biedt meer snelheid, lagere latency en verhoogde device density dan de eerdere standaarden WiFi 4 en 5. Met deze verbeteringen vertoont WiFi 6 veel gelijkenissen met 5G. De grote verschillen zitten in de backend en de gebruikte frequenties. 5G is ontworpen voor een breed mobiel netwerk en WiFi 6 juist voor een uitrol op beperkte schaal. Vooral indoor, in zogeheten High-Density omgevingen zoals concert- en collegezalen, kantoren en aula’s, biedt WiFi 6 significante capaciteitsverbeteringen.
Voordelen WiFi 6
WiFi 6 lost een van de grootste problemen op waar mensen nu tegenaan lopen: zit je met meerdere toestellen op één AccessPoint, dan daalt de snelheid aanzienlijk. Met WiFi 6 behoort dat probleem tot het verleden vanwege de manier waarop de huidige WiFi-standaard met datapakketten omgaat: één pakket van een AccessPoints naar één toestel. WiFi 6 kan zo meerdere toestellen per keer bedienen. Een bijkomend voordeel is dat bij WiFi 6 de verbinding tussen geregistreerde toestellen en een AccessPoint niet constant openhoudt. Daarom kan een WiFi 6 AccessPoint zonder prestatiedip omgaan met tientallen verbonden toestellen, zoals in een High-Density omgeving. Met de nieuwe WPA 3 beveiligingsstandaard komt WiFi 6 qua veiligheid op het niveau van mobiele netwerken: de encryptie is vergelijkbaar.
De keuze tussen 5G en WiFi 6 voor bedrijven
5G is de keuze voor het kunnen werken met bedrijfskritieke IoT-apparaten binnen de energiemarkt, productieautomatisering en gezondheidszorg. Doordat 5G werkt met zendpalen, heb je buitenshuis en op locatie overal dekking. Wanneer IoT-apparaten zich bijvoorbeeld buiten voortbewegen, of wanneer je bijvoorbeeld met je auto over de snelweg rijdt, werkt 5G verreweg het beste.
Voor gebruik binnenshuis biedt WiFi 6 de beste oplossing. De dekking is beter dan bij 5G doordat WiFi 6 radiogolven minder problemen hebben om door muren te dringen. Om bij 5G binnen dekking te krijgen, zul je gebruik moeten maken van dure small cells of DAS-systemen. Hierdoor kost de aanleg van een 5G-netwerk vele malen meer dan de aanleg van een WiFi-netwerk. Een 5G-netwerk kan bovendien niet omgaan met de zware belasting van een bedrijfsnetwerk. Waar je bij WiFi ervoor kunt kiezen om een AccessPoint bij te zetten als de capaciteit ontoereikend is, ben je bij 5G afhankelijk van de infrastructuur van de mobiele provider.
De toekomst van 5G en WiFi 6
Voor bedrijven zonder IoT-toepassingen biedt WiFi 6 nu niet alleen de betere, maar ook veruit de voordeligste keuze. Voor het uitrollen van een WiFi 6 netwerk hoef je alleen een nieuwe router te installeren. Omdat WiFi 6 direct allerlei capaciteitsproblemen oplost, heb je ook met oudere apparaten direct profijt. Voor 5G heb je juist 5G in alle apparaten nodig.
In de toekomst zullen de twee technologieën elkaar aanvullen. Beide standaarden laten namelijk een naadloze overschakeling toe, waarbij je binnen van WiFi 6 zonder problemen overschakelt naar buiten met 5G. Samen zullen WiFi 6 en 4G zorgen voor een toename in netwerkprestaties die betere gebruikerservaringen en innovaties zoals IoT mogelijk maken.
Geef een reactie