Voor het eerst 5G op de Noordzee, aangeboden door T-Mobile

T-Mobile heeft succes geboekt op de veiling van de 700 MHz-frequentieband die communicatie op de Noordzee mogelijk maakt. Daarmee is het sinds medio mei de eerste Nederlandse provider die een 5G-netwerk aanbiedt in het Noordzeegebied. De vergunningen zijn geldig tot 31 december 2040.

5G dekking

T-Mobile lanceerde in 2020 een 5G-netwerk dat landelijk dekkend is, en tot ongeveer 22 kilometer uit het kustgebied van de Noordzee was dat netwerk al te gebruiken. Met het verkrijgen van de vergunning om mobiele communicatie op zee aan te bieden, kan de provider nu ook haar 4G en 5G netwerk over de 700 MHz-band lanceren.

Belang van 5G op zee

Er gebeurt van alles op de Noordzee. Naast pleziervaart is er volop goederentransport op de drukke waterwegen voor de Hollandse kust. En vergeet ook niet de calamiteitendiensten, defensie of de visserij. Dan zijn er ook nog de vaste objecten op zee, en dat worden er alleen maar meer. Denk aan boorplatforms en windmolenparken, die alsmaar meer worden gebouwd.

Als gevolg van de rappe digitalisering binnen alle sectoren, is het belang van een snelle en betrouwbare mobiele verbinding voor alle verschillende partijen essentieel. En dat kan nu dus makkelijker dan ooit tevoren, zonder dat er de gebruikelijke lastige satellietverbindingen bij nodig zijn.

Veiling

De vergunning voor het gebruik van de 700 MHz-frequentieband is verleend door middel van een veiling. T-Mobile betaalde 325.00 euro voor het gebruik van de frequentieruimte, en de specifieke vergunning die het bedrijf ontvangt is voor de frequentieblokken van zowel 723-733 MHz als 778-788 MHz. Maar er waren meer gegadigden op de veiling van frequentieblokken aanwezig.

Tampnet en KPN

De Noorse telecomleverancier Tampnet heeft eveneens de vergunning voor het gebruik van twee frequentieblokken in de 700 MHz-band gewonnen. Het bedrijf betaalde daar 650.000 euro voor. Ook KPN is bij de voorziening van mobiele communicatie op zee betrokken. In 2019 gaf dit bedrijf al aan samen te werken met Tampnet om een mobiele verbinding op de Noordzee aan te bieden met behulp van een 4G-netwerk.

Hoe wordt het mogelijk gemaakt?

Het aanbieden van mobiele communicatie op zee behoeft geen enkele andere aanpak dan de mobiele dekking op land. Dezelfde frequenties kunnen door masten op zee gebruikt worden en je kunt dus meer spreken van een uitbreiding van het netwerk dat al bestaat. De verbinding met de masten is overigens ook hetzelfde. Dit kan middels een straalverbinding zijn, maar ook met behulp van glasvezelkabel.

Er zijn wel enkele technische aspecten waar rekening mee gehouden moet worden om hoogwaardig internet op zee te bewerkstelligen.Zo heb je te maken met externe factoren als vocht, zout of de wind. De apparatuur moet daar wel tegen opgewassen zijn, dus dat vergt extra bescherming, bijvoorbeeld in de vorm van aangepaste kasten. Ook de straalrichting van de masten is een punt van aandacht. Omdat Groot-Brittannië dezelfde frequentieblokken gebruikt voor haar 4G- en 5G-netwerk, loop je het risico dat je elkaar in de weg gaat zitten. Daarom moet de straling niet het vaarwater van de Britten weten te bereiken, en andersom geldt hetzelfde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5G Alert

Ontvang een berichtje zodra de eerste 5G abonnementen beschikbaar zijn!

You have Successfully Subscribed!